ဘဝဒသနမ်ား
(တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္အသံုးဝင္လာမွာပါ /သင္႔ဖုန္းထဲမယ္ သိမ္းထားပါ)
၁။ ဆားအခတ္မ်ားသြားလွ်င္ အာလူးအလုံးလိုက္ (၂/၄)လုံးထည့္ပါ။
၂။ ပဲျပဳတ္သည့္အခါ စားခ်င္သဖြယ္....အိအိေဖာင္းေဖာင္း စိမ့္စိမ့္ေလးျဖစ္ေအာင္ ေရလဲၿပီးေသာအခါ ေရအနည္ငယ္ ထည့္၍ ထန္းလ်က္(၂)လုံးခန္႔ ထည့္ထားလိုက္ပါ။
၃။ ကန္စြန္းရြက္ကို အစိမ္းေရာင္ေလး အတိုင္းပဲ စားခ်င္သဖြယ္ျဖစ္လိုပါက အဖုံးမအုပ္ပဲ ေၾကာ္ပါ။
၄။ ဒန္အိုးဒန္ခြက္မ်ား ေျပာင္စင္လိုပါက ေဂၚဖီထုတ္မွ အရြက္ၾကမ္းျဖင့္ ပြတ္တိုက္ပါ။
၅။ လက္ဘက္ရည္အိုး၊ခြက္၊ အစြန္း အေထးမ်ားေျပာင္စင္လိုပါကေဆာ္ဒါ(သို႔မဟုတ္-လက္ခ်ားအမႈန္႔)ထည့္ၿပီး ညသိပ္ထားပါ။
၆။ အိမ္သာေႂကြခြက္,ေက်ာက္ျပားမ်ား သန္႔႐ွင္းလိုပါက လက္ခ်ားမႈန္႕ႏွင့္ေ႐ွာက္ရည္ ေရာစပ္ၿပီး ပြတ္တိုက္ပါ။
၇။ ယင္ေပါလွ်င္ ဖေယာင္းတိုင္ (၂)တိုင္ ထြန္းပါ။
၈။ အကၤ်ီေကာ္လံမွ ဆီေခ်းမ်ားကို ႐ွန္ပူေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ျဖင့္ပြတ္တိုက္ေလွ်ာ္ပါ။
၉။ ပုရြက္ဆိတ္မလာလိုေသာ္ကန္႕မႈတ္ကို နည္းနည္းျဖဴးေပးပါ။
၁၀။ ဟင္းရဲ႔အနံ႔အသက္ လက္မွာစြဲ ေနလွ်င္မာလကာရြက္နဲ႔ ပြတ္တိုက္ေပးပါ။
၁၁။ အာလူးႏြမ္းၿပီး မလတ္ဆတ္ေသာ္ မွန္ေရာင္သၾကားအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး ျပဳတ္ပါ လတ္ဆတ္ တဲ့အာလူျပဳတ္လိုပဲ အရသာေကာင္းပါလိမ့္မည္။
၁၂။ ဟင္းခ်ိဳလိုေသာ္..ဘူးသီးေျခာက္ခတ္ၿပီးေသာက္ရင္ခ်ိဳပါသည္။
၁၃။ မီးပူေလာင္ေသာ္ကြမ္းရြက္နဲ႔သၾကားကို ေရာႀကိတ္ၿပီးအုံပါ။
၁၄။ အဝတ္မွင္စြန္းေသာ္...ေရနံဆီသန္႔သန္႔ အစက္ခ်ဆြတ္ၿပီးဆပ္ျပာနဲ႔ ေလွ်ာ္ဖြတ္ပါ။
၁၅။ ၾကမ္းပိုး႐ွိေသာ္.....ေရနံဆီနဲ႔ မၾကာမၾကာၾကမ္းတိုက္ပါ။
၁၆။ ခံတြင္းနံ႔မေကာင္းေသာ္...သြားပြတ္တံမွာ ပ႐ုတ္ရည္ တစ္စက္ႏွစ္စက္ထည့္ၿပီးသြားတိုက္ပါ။(သို႔မဟုတ္)ပ႐ုတ္မႈန္႔ထည့္ ့ၿပီးသြားတိုက္ပါ။
၁၇။ ဟင္းမ်ားဆားငန္ေသာ္...မီးခဲရဲရဲ တစ္ခဲထည့္ပါ။(၂)မိနစ္ခန္႔ၾကာ၌ျပန္ထုတ္ယူပါ။
၁၈။ ကြမ္းေသြးစြန္းေသာ္....ခရမ္းခ်ဥ္သီးပြတ္တိုက္ေပးၿပီးေလွ်ာ္ပါ။
၁၉။ ႏြားႏို႔မခ်ဥ္ေအာင္ထားလိုေသာ္ႏြားႏို႔ထဲသို႔ င႐ုတ္သီးစိမ္း(၃)ေတာက္ အညႇာျဖဳတ္ၿပီးထည့္ထားပါ။
၂၀။ ပရြတ္ဆိတ္မ်ားမလာလိုေသာ္ သခြားသီးအားပါးပါးလွီးၿပီးခ်ထားပါ။
၂၁။ ဖန္ဖြက္ထဲ ေရေႏြးပူပူထည့္လိုေသာ္ ဇြန္းတစ္ေခ်ာင္းကို ဖန္ခြက္ထဲ အရင္ထည့္ၿပီး ေရေႏြးပူပူ ေျဖးေျဖးထည့္ပါ။
၂၂။ သံေခ်းစြန္းေသာ္ အၾကမ္းပန္းကန္တစ္လုံးခန္႔ ဆန္ျပဳတ္၍ စြန္းေသာအဝတ္ကို (၅)နာရီခန္႔ စိမ္ၿပီး ဆပ္ျပာျဖင့္ ဖြတ္ေလွ်ာ္ပါ။
၂၃။ ႂကြက္မ်ားေျပးလိုေသာ္ ႐ွိန္းခိုကိုေရေဖ်ာ္၍ ႂကြက္လာ လမ္းတြင္ဖ်န္းထားပါ။
၂၄။ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေသာ္ ေထာပတ္အနည္းငယ္ ႐ႈပါ။
၂၅။ ဒူးရင္းသီးေတာက္ေသာ္ ဒူးရင္းသီးအခြံထဲေရထည့္၍ ေသာက္ပါ။ေရဝေအာင္ခ်ိဳး၊မင္းကြတ္သီးစားေပးျခင္း တို႔ျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
၂၆။ ပိုးဟပ္ေျပးလိုေသာ္ ေလးညႇင္းပြင့္မ်ားေထာင္း၍ ျဖဴးထားပါ။
၂၇။ မႈိႏွင့္တညင္းသီးေတာက္ေသာ္ ေတာက္တာဥကို ဆန္ေဆးရည္ႏွင့္ေသြး၍ ေသာက္ပါ။
၂၈။ သံပုရာသီး ၾကာ႐ွည္ထားလိုေသာ္ပုလင္းသန္႔သန္႔ျဖင့္ ေလလုံေအာင္ထားပါ။
၂၉။ ေခါင္းကိုက္ေသာ္လက္ဘက္ရည္က်က်က်ိဳၿပီးသားထဲသံပုရာရည္ညႇစ္ၿပီးေသာက္ပါ။
၃၀။ မ်က္ႏွာလွပလိုေသာ္ မ်က္ႏွာမသက္မွီ သံပုရာသီးကို ထက္ျခမ္းခြဲ၍ မ်က္ႏွာပြတ္ေပးၿပီး ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ ေဆးပါ အဖုအပိမ့္ကင္းစင္ၿပီး ေခ်ာေမြ႕ေစမည္။
၃၁။ ခရီးသြား ကားမူးေသာ္ ခ်က္ကို ပလာစတာလုံေအာင္အုပ္ ကပ္ၿပီးခရီးသြား ကားမမူးပါ။
၃၂။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အျမစ္ျပတ္လိုေသာ္ဆလတ္ရြက္ကို ေန႔စဥ္ထမင္းစား တိုင္းတို႔စရာအျဖစ္စားပါ။
၃၃။ ေ႐ွာက္ပင္အသီးတင္လိုေသာ္ ပင္စည္ကို အမဲ႐ိုးမ်ားနဲ႔ ၾကပ္စည္းေပးပါ။
၃၄။ ဒူးနာေသာ္ ဘဲဥအကာလိမ္းပါ။
၃၅။ အနံ႔ဆိုးကင္းလိုေသာ္ အိမ္သာ(သို႔မဟုတ္) ငါးပိ,ငါးေျခာက္ထားရာ လူမမာ႐ွိရာအိမ္၏ မီဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးကို အပ္မ်ားျဖင့္ အေပါက္ေဖာက္၍ ခ်ိတ္ဆြဲထားပါ။ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးကား ေညႇာ္နံ႕ႏွင့္ အနံ႕ဆိုးမ်ားကို စုပ္ယူသည္။
Credit : လမ္းျပၾကယ္ / ေမတၱာျဖင့္ : စိုးဝင္းေက်ာ္ (26/5/2019)
Comments
Post a Comment