အပူစာ အအေးစာ အကြောင်း
အပူစာ အအေးစာ အကြောင်း
ရှင်းလင်းချက်...
တိုင်းရင်းဆေးပညာတွင် ပူမူ အေးမူ တေဇောပြု ဆိုသော စကားရှိသည် ။
အပူသည် (ဥဏှတေဇော ) •
အအေးသည် ( သိတတေဇော ) ဖြစ်သဖြင့်..
ပူခြင်း. အေးခြင်း ကို ဦးဆောင်သူမှာ "
"တေဇော" တစ်လုံးပင်ဖြစ်သည် ။
အတွင်းဓာတ်သဘောသည်. ရာသီဥတု ပူရုံ အေးရုံ ဖြင့် ပျက်မသွား သဖြင့် ..
အပူစာသည် အမြဲ အပူစာဖြစ်ပြီး
•အအေးစာသည် အမြဲ အအေးစာဖြစ်သည် ။
အအေးစာကို အပူပေးရုံနဲ့ အပူစာဖြစ်မလာနိုင်ပါ။
နေပူထဲမှ ပြန်လာလျှင် ရေနွေးကြမ်းသောက်ပါ • ရေအေးမသောက်နဲ့ဆိုခြင်းမှာ..
ရေသည်အအေးဖြစ်သည် •
ရေကိုမီးဖြင့် အပူပေး ပွက်ပွက်ဆူခြင်းသည် ခေတ္တအပူဖြစ်သည်. •
ကြာရှည်မပူ ပြန်အေးသွားမည် ဖြစ်သည်။
ရေနွေးကြမ်းဆိုသည်မှာ •
ဆူပွက်ပြီးသောရေနွေးပူပူတွင် လက်ဖက်ခြောက် ခပ်ထားသော အရည်ဖြစ်သည် •
လက်ဖက်ခြောက်သည် လက်ဖက်ရွက်မှ ဖြစ်လာခြင်းဖြစ် •
မူလ လက်ဖက်ရွက်၏ အရသာမှာ ဖန် + ခါးသော အရသာဖြစ်သည်။
ဖန်နဲ့ ခါးသည် သီတတေဇော အခြေခံသော အအေးစာဖြစ်သည် •
ထို့ကြောင့် လက်ဖက်အစိုဖြစ်စေ အခြောက်ဖြစ်စေ အအေးစာဖြစ်သည် •
■ လက်ဖက်ခြောက်ကို ရေနွေးပူပူတွင် ခပ်သောက်သောအခါ ဖန် ခါး အရသာမှာ
ချက် ခြင်းပေါ်လာသည် ။
ပြင်ပတွင် ရာသီဥတု အေးနေသောအခါတွင် ပူသောရေနွေးကြမ်းကို အငွေ့တထောင်း
ထောင်း မူတ်သောက်ခြင်းဖြင့် ရင်တွင်းနွေးသွားသည် •
ရင်တွင်း၌ နွေးသောကြောင့် အပူမဖြစ် ဝမ်းတွင်းအေးစေသည် ။
ဆီးကိုရွှင်စေသည် •
အလွန်အကျွံသောက်လျှင် အဖန်၏ ဓာတ်သဘောကြောင့် ဝမ်းချုပ်စေနိုင်သည် ။
အနောက်တိုင်း သုတေသန ပညာရှင်များက ..ရေနွေးကြမ်းသောက်ခြင်းဖြင့် -
ကိုလက်ထရော မကောင်းသောအဆီများကို ပယ်ဖျက်သည် ကောင်းသော ဓာတ်များ
ကို တိုးပွားစေသည် ။
■လက်ဖက်ခြောက်ခပ်ထားသော ရေနွေးကြမ်းကို နှစ်ရှည်လများစွဲသောက်သော သူများမှာ အစာအိမ်နဲ့အူလမ်းကြောင်း မှာဖြစ်သော ကင်ဆာရောဂါ ကင်းဝေးကြောင်း
ထောက်ခံချက်ပေးထားကြသည် ။
ဖြစ်နိုင်သည် • ကင်ဆာ၏ သဘောတရားမှာ - ဆဲလ်များကို လိုအပ်သည်ထက် ပို၍
တိုးပွားလာခြင်းဖြစ်ပြီး လက်ဖက်ခြောက်၏ အဖန်သတ္တိမှာ တိုးပွားမူကို ကျုံစေခြင်း သတ္တိကြောင့် ဖြစ်သည်ဟုယူဆနိုင်ပါသည်။
■ကင်ဆာရောဂါကို ဘာသာရေးရှု့ထောင့်မှကြည့်လျှင် ဖြစ် ပျက် သဘောတရားပင် ဖြစ်သည် • အမှန်တရားကိုသွေဖယ်၍ ဖြစ် ဖြစ် ချည်း ဖြစ်နေလျှင် အပျက်မရှိတော့
သဖြင့် တိုးပြီးရင်း တိုးလာမည် •
ဆဲလ်တစ်ခုသည် သေဆုံးပြီး အသစ်ဖြစ်လာလျှင် ဘာမှမဖြစ် • ဆဲလ်တခုသည် မသေ
တော့ပဲ တိုးပွားလာသောအခါ ကင်ဆာဆဲလ်များဖြစ်လာသည် • တိုင်းရင်းဆေး အယူ
အဆအရ ကင်ဆာကို တိုးပွားနာ မြစ်ပွားနာဟု ခေါ်ဆိုခြင်းဖြစ်နိုင်သည်။
ဖန်သောအရာသာကို အအေးစာဟု ယူဆသလို ချိုသောအရသာကိုလည်း အအေးစာ
ဟု ယူဆနိုင်သည် ။(အချိုကိုမူ အအေးယူ အပူငြိမ်းလေသည် )ဟု အဆိုရှိသည်။
အချိုဓာတ်သည် အပူငြိမ်းစေသော ဓာတ်ဖြစ်သည် ။ တိုင်းရင်းဆေး အပူငြိမ်းဆေးကို
စားကြည့်သောအခါ အေး၍ချိုသောအရသာကို တွေ့ရသည် ။
အပူကြီးပြီးဖျားသောအခါ ထိုသွေးဆေးကိုပင် သနပ်ခါး. နံ့သာဖြူ ကရမက် စသော
နံ့သာသွေးရည်နှင့်ဖျော်၍ တိုက်ခြင်းဖြင့် အပူဖျားကျကြောင်းတွေ့ရသည်။
ဆီးပူသောအခါ ဆီးဆေးများကို ဆန်ဆေးရည်နှင့် တိုက်ကြောင်းတွေ့ရသည်။ပူသော
ရာသီတွင် ဆန်ကို ရေနှင့်ဆေးသောအခါ ထိုဆန်ဆေးရည်သည် အေးစက်နေကြောင်း
တွေ့ရသည်။
ဆန်ဆေးရည်ပဲ သက်သက်သောက်လျှင်ပင် ဆီးပူ ဆီးအောင့်နှင့် မီးယပ်ဖြူရောဂါများ
သက်သာကြောင့်တွေ့ရသည် ။
အပူစာ အအေးစာ ဆုံးဖြတ်သောအခါတွင် လျှာပေါ်ဆုံးဖြတ်ခြင်းသာမက လက်နဲ့ထိ
တွေ့ခြင်းဖြင့်လည်း ဆုံးဖြတ်နိုင်သည် ဆန်ဆေးရည် အေးနေခြင်းကို သာဓက ယူနိုင်
သည် ။
■ မည်သို့သောအစာများသည် အပူစာဖြစ်နိုင်သနည်း?
လျှာပေါ်တွင်တင်သည့်အခါ ဝါးစားကြည့်သည့်အခါ ပူ စပ် ချဉ် အရသာရှိသော အစာ
များသည် အပူစာဖြစ်သည်ဟု အကြမ်းဖျင်း မှတ်ယူနိုင်သည်။
ငရုပ်ကောင်း. ပိတ်ချင်း. ချင်းတို့သည် အပူစာစစ်စစ်များဖြစ်သည် ။ စားနေစဉ် လျှာပေါ်
တွင် ပူသည်သာမက အစာကြေညက်ပြီး ဝမ်းသွားချိန်အထိ ပူသောကြောင့်ဖြစ်သည် ။
အပူစာ၏သတ္တိမှာ သွေးထဲရောက်သည်အထိ ပူသည် ။ အစာကြေညက်ရန် အထောက်
အကူလည်း ဖြစ်သည်။ ချွေးထုတ်ဆေးအဖြစ်လည်း အကျိုးပြုသည် ။ အကိုက်အခဲ
ပျောက်ဆေးအဖြစ်လည်း ပူစပ်သောအကျိုးသွားရှိသည့်ဆေးများကို အသုံးပြုကြသည်။
■ သို့သော် ရေနွေးကြမ်း ဟင်းချိုရည်ပူပူ ကြက်စွပ်ပြုတ် ကော်ဖီပူပူ ဆန်ပြုတ်ပူပူတို့မှာ
ခဏသာလျှာပေါ်တွင် ပူသောအစာများ ဖြစ်ကြပြီး ကြေညက်သောအခါ အအေးစာ
များဖြစ်ကြသည်။
■ မူလ အအေးစာ
- ဘူးသီး. ခဝဲသီး. ပန်းဂေါ်ဖီ. မုန်လာထုပ် မုန်လာဥ ခါကြက်ဥ. ကညွတ် ကန်စွန်းရွက်. ပဲတောင့်ရှည် ဂေါ်ရခါးသီး. ဂေါ်ရခါးညွှန့် ပြည်ပန်းညိုရွက် ဇရစ်. မိူအမျိုးမျိုး.
စသည်တို့မှာ အတွင်းဓာတ်ခံ အအေးစာများဖြစ်သည် ။
ပူအောင် ကြော်လှော် ချက်ပြုတ်စားသော်လည်း ခေတ္တသာလျှာပေါ်တွင် ပူသော အအေးစာများသာဖြစ်ကြသည် ။
■ မူလ အပူစာ
ချင်းတက်. ငရုပ်သီး. ငရုပ်ကောင်း. ဇီယာ. ကရဝေးရွက်. ပိတ်ချင်း. မျှစ် မျှစ်ချဉ်
ဥသျှစ်သီး. ဥသျစ်ရွက် တညင်းသီး. ဒူးရင်းသီး. ခွေးတောက်. တမာ. ကြောင်လျှာ
သရက်ကင်း. စသည်များမှာလည်း အပူစာများဖြစ်သည် ။
အအေးခံစားသောလည်း ကြေညက်သောအခါ ဥဏှာတေဇော အပူစာများ ဖြစ်သည်။
အပူရောဂါ အတက်ရောဂါရှိသူများ ဆင်ခြင် စားသုံးရမည့် အပူစာများပင်ဖြစ်သည်။
မခင်နီဝင်း # မြဝတီဆောင်းပါးရှင် ကြည်လွင်မြင့် ( မုဒြာ )
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1686980468292904&id=100009429002350&sfnsn=mo
Comments
Post a Comment